Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣ, ΚΥΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΜΗ, ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΥ

Οι προσδοκίες μας για ένα σύγχρονο ΠΙΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, για την ανταπόκριση στην πρόσκληση μας. Σήμερα σας προσκαλέσαμε για να σας παρουσιάσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες μας. Τις κατευθύνσεις και τη δράση μας. Θέλουμε την ενεργό συμμετοχή σας, την  συνειδητή υποστήριξη σας.

Βρισκόμαστε σ’ ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων.  Αντιμετωπίζουμε τις παρενέργειες μιας αδικαιολόγητης ανοχής και ευπιστίας που επιδείξαμε χρόνια τώρα. Συγκρουόμαστε με τις ολιγωρίες του χθες ,  με τις  ψευδαισθήσεις και σφάλματα του παρελθόντος.

Τώρα βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες κακών πολιτικών, του επαγγελματικού μας πληθωρισμού, της ανοχής μας σε φαινόμενα εξαπάτησης, σήψης και ανομίας. Ο όγκος των προβλημάτων δεν είναι λόγος αδράνειας. Είναι λόγος εγρήγορσης και συνειδητής συμμετοχής.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε μια συστηματική προσπάθεια να στιγματισθούν όλοι οι γιατροί. Να καταστούν αυτοί , οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για κάθε τι κακό. Από τη μια ένας υπουργός ανακόλουθος, ασυνεπής, πομπώδης και θεατρινίστικα μελοδραματικός που δεν διστάζει να λέει ψέματα και υπερβολές για τις πληρωμές, τις συμβάσεις και τόσα άλλα. Βαδίζει κι αυτός στο δρόμο των μεγάλων λόγων και των μικροσκοπικών έργων όπως και οι προκάτοχοι του.

Κι από την άλλη εμείς. Αναζητώντας βηματισμό, συντονισμό, δράση και αποτέλεσμα. Διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή και ουσιαστική ανανέωση στη λειτουργία τη νοοτροπία και τη μεθοδολογία μας. Βαθιά τομή στην εκπροσώπηση μας.

Ως Ενότητα Συνεργασία – Νέα Ιατρική Κίνηση, δεν αρκούμαστε στις διαπιστώσεις και στην περιγραφή των προβλημάτων. Στοχεύουμε μόνο στο αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια αλλά και νέα προβλήματα που απαιτούν μεθοδικότητα, σοβαρότητα, τεκμηρίωση και συλλογικότητα.

Τώρα δεν είναι ή ώρα για εγωισμούς και στενές προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν είναι η ώρα για ιδιοτελείς  σχεδιασμούς. Δεν είναι για γινάτια και διασπάσεις. Δεν είναι η ώρα για πλειοδοσία στόχων με κατακερματισμό δυνάμεων μέσα από περίεργους και ακατανόητους διαχωρισμούς ειδικότητας, ηλικίας, εργασιακής κατάστασης. Στοχεύουμε στη μεγαλύτερη και ευρύτερη δυνατή συνεργασία και ενότητα.

Τα σημερινά πολύπλοκα και πιεστικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και μεγαλοστομίες ούτε με  την αδράνεια, τις αλληλοκατηγορίες και τις μοναχικές επιλογές. Χρειάζεται  δούμε μακρύτερα από τον ατομικό μας ορίζοντα ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος από όλους μας.

Ταυτόχρονα,  έχουμε χρέος να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε όσους μας εκθέτουν και συγχρόνως επιζητούν τη σιωπηλή συνενοχή μας στο όνομα μιας δήθεν συναδελφικότητας. Το ίδιο άμεση, απόλυτη, σκληρή και συστηματική πρέπει να είναι η προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε επιχειρηματικούς κύκλους που εισέβαλαν στις υπηρεσίες υγείας προσδοκώντας υπερκέρδη και σήμερα - εξ αιτίας της δεινής πραγματικότητας – εκφυλίζουν κάθε δεοντολογική αρχή και μετέρχονται αθέμιτων, παράνομων και  παραπλανητικών μέσων για να επιβιώσουν σε βάρος των συναδέλφων.

Οι επιθέσεις εναντίον μας δεν θα κοπάσουν αν υποχωρήσουμε αλλά αντίθετα θα ενταθούν. Γιατί η διοίκηση αναζητά πάντα άλλοθι για τις ζημιές που κάνει.  Κάθε συμβιβασμός, οποιοσδήποτε τέτοιος συμβιβασμός είναι αδιανόητος.

Γι αυτό είμαστε εδώ. Αποφασισμένοι. Κυρίως όμως συνεπείς και απαιτητικοί. Συνεπείς σε αξίες. Σε  κοινωνικές και συνδικαλιστικές αρχές.  Η συνέπεια και η ποιότητα αποτελούν άλλωστε ζητούμενο θεμέλιο κάθε συλλογικής προσπάθειας.

Η ρίζες των σημερινών προβλημάτων είναι
  • η υπερπαραγωγή ιατρών,
  • η απουσία συγκροτημένης μακρόπνοης πολιτικής από την πολιτεία, η οποία καταφεύγει σε αιφνιδιασμούς και σπασμωδικές κινήσεις,
  • η κατασπατάληση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων,
  • και η αδυναμία τεκμηριωμένου επιστημονικού ελέγχου των υπηρεσιών υγείας.
Γι αυτό:
Για μας η μείωση του αριθμού των φοιτητών στις ιατρικές σχολές πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και δημόσια τοποθέτηση του ΠΙΣ. ΠΙΣ να συγκροτήσει και να λειτουργήσει ένα διαρκές forum διαλόγου για την πολιτική υγείας.Για τις αστρονομικές σπατάλες, οι πολιτικοί φέρουν ακέραιη την ευθύνη. Αντί- τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια - να προσαρμοσθούν στην σαφή Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προμήθειες, εφαρμόζουν απίθανες φαεινές ιδέες και ευρεσιτεχνίες, που μας έχουν οδηγήσει στο να πληρώνουμε πανάκριβα υλικά και συγχρόνως πολύ βαριά πρόστιμα στην Ε.Ε. Λεηλατείται το δημόσιο χρήμα και υπονομεύεται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Όλα αυτά απαιτούν από εμάς ενότητα αντιλήψεων,  κοινή λογική, και από την πολιτεία λογική χρηματοδότηση. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο όταν τα ταμεία ζητούν υπηρεσίες χωρίς να πληρώνουν και μας αφήνουν απλήρωτους τόσους και τόσους μήνες; Και επιπλέον σχεδιάζουν λεόντειες συμβάσεις για το μέλλον;

Κουραστήκαμε να ακούμε υποσχέσεις για πληρωμή που αποδεικνύονται ψέματα και υπεκφυγές. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει – όπως πάντα επεδίωκαν οι Υπουργοί Υγείας – να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή να ξοδεύουν λίγα, να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι, να μη φωνάζουν οι ιατροί και να διατηρούν «καλές σχέσεις» με τους μεγαλεμπόρους της υγείας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εξίσωση αυτή είναι αδύνατη και στο τέλος θα την πληρώσει ο πιο αδύναμος.

Ε, λοιπόν εμείς δεν θα είμαστε, δεν θα γίνουμε ο αδύναμος κρίκος μιας ανερμάτιστης πολιτικής ούτε θα επωμισθούμε τις ευθύνες και τα σφάλματα άλλων. Δεν ανεχόμαστε το ρόλο του κομπάρσου , του σιωπηλού παρατηρητή. Μπαίνουμε με όρεξη μπροστά για ν αλλάξουμε τη μοίρα που μας επιφυλάσσουν.

Πιστεύουμε ότι ο ΠΙΣ έχει χρέος να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο, να αναλάβει τις ευθύνες του, να πάρει μέρος ενεργά - και να προκαλέσει αν χρειαστεί  -έναν  ανοιχτό δημόσιο διάλογο απαιτώντας ελεύθερες συμβάσεις με όλους τους γιατρούς της χώρας και αμοιβή κατά επίσκεψη και πράξη.

Παράλληλα να συμμετέχουμε σε κάθε συζήτηση σε κάθε διαδικασία διαλόγου. Η απουσία είναι δώρο στον υπουργό, μας στερεί την άμεση ενημέρωση και μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τους στόχους μας.

Δεν διεκδικούμε άλλωστε προνόμια ούτε συντεχνιακή προστασία. Διεκδικούμε ποιότητα και αξιοπρέπεια.
Διεκδικούμε τη δυνατότητα να διαχειρισθούμε εμείς τις επιχειρήσεις υγείας με σεβασμό στο νόμο και στη δεοντολογία.

Γι αυτό χρειαζόμαστε ενότητα και υψηλή αυτοεκτίμηση. Ουσία, συλλογικότητα και δράση. Δράση και κατά ειδικότητα. Ώστε να αντιμετωπίσουμε με συνεννόηση τα ιδιαίτερα προβλήματα μας ξεπερνώντας καχυποψίες και δυσπιστίες. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή με ενότητα και συνεργασία.

Ο ΠΙΣ μπορεί να μετασχηματισθεί σε  εστία δυναμικής διαδικασίας στήριξης των συναδέλφων.
Προτάσσουμε μια σειρά στόχων που δεν μπορούν να περιμένουν.

  • Ελεύθερη συνταγογράφηση, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, κανένας αποκλεισμός γιατρού.
  • Συλλογικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας  των ιατρικών συλλόγων με πρωτοβουλία του ΠΙΣ, ώστε να αλλάξει ριζικά η λειτουργία τους. Αναγνώριση και κατοχύρωση του ρόλου τους σε θέματα περιφερειακής πολιτικής υγείας, παρακολούθησης της εκπαίδευσης – συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
  • Θεσμική και ουσιαστική συνένωση δυνάμεων, μέσα από κατοχύρωση περιφερειακού ιατρικού συμβουλίου με σύμπραξη των ιατρικών συλλόγων των παλαιών νομών.
  • Ενίσχυση της πειθαρχικής διαδικασίας . Ενίσχυση αρμοδιοτήτων του Πειθαρχικού Συμβουλίου και εκπροσώπησή του στο Κεντρικό Πειθαρχικό, το οποίο πρέπει να συνεδριάζει δεσμευτικά σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη. Να πάψει επιτέλους το κωμικοτραγικό φαινόμενο όλες οι ποινές να είναι εφέσιμες και όλες οι εφέσεις να έχουν υποχρεωτικά ανασταλτικό αποτέλεσμα.
  • Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όσοι με πράξεις εκθέτουν τους συναδέλφους πρέπει να ανακληθούν στην τάξη. Άμεσα, όχι αργότερα. Ο καθένας μας έχει περιθώρια να γίνει καλύτερος για το καλό όλων μας.
  • Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την πώληση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή.
  • Δίωξη των μη ιατρών που επιδίδονται ή διαφημίζουν ή μεσιτεύουν ιατρικές πράξεις .
  • Δυναμική παρέμβαση για τον επαγγελματικό πληθωρισμό και τον προγραμματισμό της εισαγωγής λιγότερων νέων φοιτητών σε συνεργασία με τις Ιατρικές σχολές.
  • Αξιοποίηση οικονομικών δυνατοτήτων του ΠΙΣ για το κοινό όφελος με απόλυτη διαφάνεια και ετήσιο σαφή οικονομικό απολογισμό. Δεν σέβεται τα μέλη του όποιος δεν δίνει καθαρό και τακτικό λογαριασμό για τη διαχείριση των εισφορών τους.
  • Ουσιαστική παρέμβαση σε θέματα ΤΣΑΥ. Αναδιοργάνωση, μηχανοργάνωση, εξυπηρέτηση ιατρών και συνταξιούχων.
  • Ενίσχυση και υποστήριξη συλλογικών εκπροσωπήσεων επι μέρους κλαδικών διαπραγματεύσεων ( ΙΚΑ- Νοσοκομεία- Επαγγελματικές ενώσεις )

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΠΙΣ έχει αποστολή και ευθύνη να υπερασπιστεί το ΚΥΡΟΣ, την  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των ιατρών. Να συνεργάζεται με τους ιατρικούς συλλόγους, τις ομοσπονδίες, τις επιστημονικές εταιρείες, τις επαγγελματικές ενώσεις.

Εμείς, επιδιώκοντας τον καλύτερο δυνατό συντονισμό εκπροσώπησης στον ΠΙΣ με το Διοικητικό Συμβουλίο, έχουμε τρεις κοινές υποψηφιότητες στα δύο αυτά ψηφοδέλτια. Πιστεύουμε ότι έτσι επιτυγχάνουμε ένα ισχυρό και διαρκή δεσμό, μια αποδοτική αλληλοτροφοδότηση. Επιπλέον έχουμε σχεδιάσει  την οργάνωση και τις δράσεις  των αντιπροσώπων μας στον Π.Ι.Σ έτσι ώστε όλοι οι εκπρόσωποι να έχουν λόγο και ρόλο. Με επιτροπές, τακτικές συναντήσεις, ουσιαστική και διαρκή επικοινωνία. Θέλουμε να ξέρετε ποιοι είναι και τι κάνουν εκείνοι που θα σας εκπροσωπούν στον ΠΙΣ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,Ζητάμε τη στήριξη σας και την ενεργό παρουσία σας όχι μόνο τις μέρες των εκλογών αλλά και μετά.


Με τη συμμετοχή μας στις εκλογές λέμε
όχι στην προσπάθεια ευτελισμού μας,
όχι στις μεθοδεύσεις, την κοροϊδία, την αυθαιρεσία και την εμπάθεια των κρατούντων.
όχι στα στερεότυπα, τις μεγαλοστομίες και τους μελοδραματισμούς.
όχι στην πολυγλωσσία και την πολυδιάσπαση του κλάδου.
Λέμε ναι στη σύνθεση.
Ναι στη δράση,
Ναι στη διαφάνεια
Ναι στη συλλογικότητα
Ναι στην ενισχυμένη εκπροσώπηση στον ΠΙΣ
Ξεκινάμε έτσι, με την ΕΝΟΣΥ-ΝΙΚΙ μια βαθιά, ουσιαστική και ριζική ανανέωση. 
Δυναμώνουμε τη φωνή μας, στοχεύουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε  στην αρχή μια νέας, έντιμης , αξιοπρεπούς πιο δημιουργικής σελίδας για όλους μας, για τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: