Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

O ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ DR.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 19ης ΜΑΪΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση μας.
Μια εκδήλωση που καίτοι προεκλογικά, αποσκοπεί στην πλήρη ενημέρωση σας τόσο για τα προβλήματα του κλάδου όσο και κυρίως για τις προθέσεις μας σε ότι αφορά τον χειρισμό τους. Με την έννοια αυτή θέλουμε να γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε από εμάς μετά τις εκλογές, τι δεν πρέπει να περιμένετε, τι μπορούμε ή δεν μπορούμε, και τι θέλουμε να κάνουμε.
Πολύ συχνά για τη δράση του συλλόγου ακούγονται απαξιωτικά σχόλια κυρίως λόγω της μικρής δυνατότητας παρέμβασης του απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου. Δεν σας κρύβω ότι τα θεωρούμε υπερβολικά και ειδικά όταν προέρχονται από συναδέλφους που δεν συμμετέχουν.
Γιατί η δύναμη μας μπορεί να προέλθει είτε από τη νομοθεσία, δηλαδή από την πολιτεία, η οποία όντως βλέπουμε εδώ και 10ετίες να μη θέλει να αλλάξει το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλόγων, είτε από τη συμμετοχή των γιατρών στις δράσεις του συλλόγου, η οποία ως γνωστό είναι μικρή.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στις εκλογές σε 10 μέρες, θα έχουν δικαίωμα ψήφου λίγο περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς-μέλη του συλλόγου. Αν οι αριθμοί προκύπτουν από αδιαφορία δε σας κρύβω ότι ανησυχούμε, αν βέβαια εκφράζουν δυσαρέσκεια προφανώς δε μας αφορά.
Υπάρχει όμως έτσι σοβαρός κίνδυνος. Η δυσθυμία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ΔΣ ανεπαρκές, κατώτερο των περιστάσεων. Δείτε στο έντυπο του συλλόγου τις άλλες επιλογές και θα αντιληφθείτε τι εννοούμε.
Τρία σχήματα με ευθεία κομματική αναφορά στον ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ λες και ζουν αλλού, σαν να είναι ευχαριστημένοι από όσα έκαναν ή δεν έκαναν οι πολιτικοί για τους γιατρούς. Δε νιώθουν όπως εμείς ότι μας έχουν κοροϊδέψει, αγνοήσει, υποβαθμίσει. Δε θέλουν μια νέα σχέση αξιοπρέπειας, σεβασμού μεταξύ των επιστημονικών συλλόγων και της πολιτείας; Ή έχουν δεσμεύσεις; Και τρεις υποψηφιότητες κραυγής; Σεβαστές αλλά μη εποικοδομητικές μέχρι σήμερα τουλάχιστον.
Γι’ αυτό το λόγο η νίκη της ΕΝΟΣΥ-ΝΙΚΙ είναι αναγκαία. Και για να αλλάξει ο σύλλογος και για να έχουμε πάνω απ’ όλα σύλλογο.
Και όταν λέμε θα αλλάξει έχουμε στο νου μας απτά συγκεκριμένα πράγματα που θέλουμε να γνωρίζετε ώστε να μπορείτε να μας κρίνετε εκ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουμε και όχι γενικά και αόριστα. επειδή θα αγωνιζόμαστε.
Η πρώτη μας και πιο εύκολη υποχρέωση είναι να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του συλλόγου.
Από τα απλά. Βιώσαμε όλοι το καψόνι της οικονομικής τακτοποίησης στο γκισέ του συλλόγου και θα είναι η τελευταία φορά. Η εξυπηρέτηση των γιατρών από τον σύλλογο δε θα απαιτεί τη φυσική παρουσία ανθρώπου στα γραφεία του συλλόγου.
Θα αποκτήσει οργανωμένη νομική υπηρεσία που θα υποστηρίζει τους γιατρούς δυναμικά αν βρεθούν σε δικαστική εμπλοκή αλλά και συμβουλευτικά όταν ξεκινούν τη δραστηριότητα ή αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα τους. Μηχανικός και φοροτεχνικός θα βοηθούν ειδικά τους νέους όταν ζητούν άδεια ιατρείου. Ειδικός σύμβουλος θα μας κρατά ενήμερους για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα χρήματα για τις παραπάνω δράσεις θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών για έντυπα, που θα αντικατασταθούν από τη χρήση του διαδικτύου.
Από όσο θυμάμαι είναι η πρώτη φορά που τα οικονομικά του συλλόγου αναφέρονται προεκλογικά κι αυτό γίνεται γιατί η εποχή είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε στην εξελεγκτική επιτροπή να έχουμε μόνο ένα τακτικό κι ένα αναπληρωματικό μέλος ώστε να είναι βέβαιο ότι η διαχείριση μας δε θα ελεγχθεί από εμάς τους ίδιους. Και ίσως κι ο ταμίας του συλλόγου, αν έχουμε  την διοίκηση να προταθεί σε σύμβουλο άλλου συνδυασμού. Χρειαζόμαστε άλλωστε κοινό μέτωπο στα οικονομικά καθώς προτεραιότητα μας είναι ο ΠΙΣ να λαμβάνει χρήματα μόνο αν αποφασίσει να δρά. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχω ζητήσει από τον σημερινό πρόεδρο κ.Νικολαίδη να μην καλύψει τις οφειλές μας προς τον ΠΙΣ, γιατί η δράση του από το σύνολο των γιατρών κρίνεται ανεπαρκής και άτονη, εκ των αποτελεσμάτων της.
Αυτά όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι τα εύκολα, αυτά που θα δείτε να υλοποιούνται αναλόγως του ταμείου που θα έχουμε άμεσα και γρήγορα.  Τα δύσκολα είναι αρκετά οξέα και χρόνια.  
Και πρώτο είναι τα χρήματα που οφείλουν ο ΟΠΑΔ και τα άλλα ταμεία, και η διαπραγμάτευση για τον ΕΟΠΥΥ. Δέσμευση μας είναι η δικαστική διεκδίκηση όλων των οφειλών και των τόκων επί αυτών εφόσον δεν εξοφλήσουν άμεσα. Το πρώτο βήμα ο σύλλογος θα το κάνει μόνος του στην δικαστική διεκδίκηση, για το δεύτερο θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων όσων έχουν λαμβάνειν.
Όσοι κι αν προσέλθουν θα προχωρήσουμε. Παράλληλα με καταγγελία ομπρέλα του ΙΣΘ θα αποδεσμεύσουμε όσους συμβεβλημένους γιατρούς θέλουν από το να λαμβάνουν εντολές δημοσίου , χωρίς οι ίδιοι να καταγγείλουν την σύμβαση τους.
Για τον ΕΟΠΥΥ για τον οποίο δεν έχουμε δυστυχώς καμία σαφή θέση ρητά διατυπωμένη από την πολιτεία, σε κάθε περίπτωση θα διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι λένε «κανένας γιατρός, καμία σύμβαση» που ακούγεται ωραίο και ατίθασο. Όποιος και όσοι θέλουν να το κάνουν και όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ο σύλλογος όμως δεν επιτρέπεται να υιοθετήσει τέτοια θέση. Θα είναι ανεύθυνο κι ένας γιατρός να ενδιαφέρεται για τον ΕΟΠΥΥ, οφείλουμε να τον εκπροσωπήσουμε και να διαπραγματευτούμε.
Με την παρακάτω πολύ απλή και συγκεκριμένη θέση. Θέλουμε αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση αλλά και το δικαίωμα κάθε συμβεβλημένος να μπορεί να ορίζει επιπλέον αμοιβή που θα δηλώνει και φυσικά ελεύθερη πρόσβαση των γιατρών στον οργανισμό. Το ίδιο θέλουμε κι αν επιλεγεί μηνιαία αντιμισθία, που δεν πρέπει να είναι μικρότερη του μισθού του διευθυντού ΕΣΥ.
Πιστεύουμε ότι η πολιτεία έχει κάθε συμφέρον να συμφωνήσει, αν θέλει ένα σύστημα καθαρό και τίμιο γιατί έτσι θα μειωθούν και τα χαρτάκια χωρίς πράξη και η κατάχρηση των βιβλιαρίων.
Φυσικά το δικαίωμα και όσων δεν έχουν σύμβαση να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν για παρακλινικές εξετάσεις το θεωρούμε αναφαίρετο. Τα φάρμακα και τα εμβόλια που η πολιτεία μεριμνά για τους ασφαλισμένους δεν μπορούν να αποτελούν προνομιακό αντάλλαγμα για μερικούς.
Κάθε προσπάθεια να νοθευτεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε νόμιμου γιατρού θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση μας και θα έχουμε πόλεμο. Και μην αισθάνεστε ότι είμαστε αδύναμοι. Αδιάφοροι ναι, διχασμένοι βεβαίως, αλλά δύναμη έχουμε και σας διαβεβαιώνω ότι όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα δει πρώτον βουλευτές-γιατρούς στο Πειθαρχικό και δεύτερον ότι δεν είδε ποτέ κανείς ούτε στην Ελλάδα, ούτε αλλού.
Τώρα είναι καιρός να πούμε μερικά πράγματα που χρόνια μας παιδεύουν και πάντα τα προσεγγίζουμε διστακτικά. Ο αριθμός των φοιτητών της ιατρικής πρέπει να μειωθεί δραστικά για πολλά χρόνια. Ελάχιστοι φοιτητές όσοι για να μην κλείσουν οι σχολές. Και γι’ αυτό ο Σύλλογος κάθε Σεπτέμβρη και Μάρτιο θα απευθύνεται και θα ενημερώνει την κοινωνία. Γιατί η ιατρική εκπαίδευση σε όλα τα στάδια της πρέπει να συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύει όποιος την παρέχει. Αλλιώς η εκπαίδευση είναι ελλιπής και αυτό συνιστά απάτη προς τον εκπαιδευόμενο. Στη βάση αυτή πιστεύουμε ότι και ένα μέρος της ειδικότητας θα πρέπει να γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Με αυστηρά κριτήρια ποιότητας βέβαια, και με εξετάσεις ενδεχομένως για όσους πάρουν πτυχίο μετά την έναρξη του συστήματος. Προτάσεις για αύξηση των θέσεων ειδίκευσης στο σημερινό σύστημα πιστεύουμε ότι είναι ανεύθυνες και οδηγούν σε τίτλους χωρίς αντίκρισμα.
Ένα αντίκρισμα που σήμερα δυστυχώς δεν είναι για κανένα γιατρό δεδομένο. Οι προνομιούχες ομάδες βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας υπό τη συνεχή απειλή αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και φυσικά αναφέρομαι στους πανεπιστημιακούς, του γιατρούς του ΙΚΑ κι εν μέρει στους στρατιωτικούς. Οι λιγότερο προνομιούχες όμως και μη προνομιούχες όπως οι γιατροί του ΕΣΥ, απειλούνται να τιμωρηθούν όλοι για τους λίγους που κατέκλεψαν το δημόσιο χρήμα.
Και βέβαια είναι σαφές ότι αν με μισθό μερικών χιλιάδων κάποιος αποταμιεύει εκατομμύρια δεν είναι μόνο πολύ οικονόμος. Και μακρύ χέρι έχει αλλά και το σύστημα του δίνει την ευκαιρία. Ακόμα και σήμερα, τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται υλικό σε τιμές ανώτερες της λιανικής.
Την ώρα που δια των συγχωνεύσεων απειλούνται θέσεις εργασίας γιατρών, το υπουργείο εξακολουθεί να σπαταλά αγοράζοντας πάνω από την λιανική. Εξακολουθεί να διατηρεί δαπανηρές και άχρηστες διοικητικές δομές που ζητάμε να καταργήσει άμεσα.
Δύο προεδρικά διατάγματα ζητάμε, ένα που να ορίζει ότι το δημόσιο προμηθεύεται υλικό σε τιμή συνδεδεμένη με την εργοστασιακή αξία και ένα για την κατάργηση όλων των διοικητικών δομών που εμπλούτισαν το ΕΣΥ τα τελευταία 10 χρόνια, ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ.
Εκτός και αν κάποιος αισθάνεται ότι σήμερα τα νοσοκομεία μας λειτουργούν καλύτερα από το 2000. Κανείς δε θα πληγεί αν κάποιοι πρόεδροι πάνε σπίτι τους και χάσουν το δεύτερο μισθό τους.
Κανείς δε θα στεναχωρηθεί αν μερικοί γραφειοκράτες του υπουργείου, μόνιμοι επιτροπάριοι και σύμβουλοι χάσουν τα τυχερά τους.
Φοβάμαι όμως, ότι στο μυαλό τους έχουν τα αντίθετα. Άλλωστε τα ομολογεί η ίδια η ΠΑΣΚ όταν προτείνει να αντικατασταθεί ο διοικητής από επιτελική ομάδα διοίκησης. Αλλά όταν προτείνουν για την προεδρία του συλλόγου αποτυχούσα υποψήφια βουλευτή, είναι σαφές που θέλουν να πάνε και ποιον να βρουν στο δρόμο τους.
Για να μας βρουν όμως δυνατούς θα πρέπει να ανακτήσουμε το κύρος μας. Κι αυτό θα το πετύχουμε με την αυστηρή αυτόματη περιφρούρηση της ιατρικής δεοντολογίας αλλά και με εθελοντικές δράσεις προσφοράς στην κοινωνία.
Προς την οποία κύριοι συνάδελφοι οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη στην δοκιμασία που περνά, διασφαλίζοντας την έντιμη άσκηση της επιστήμης μας, την δεοντολογία και υψηλόφρονα στάση.
Κατά συνέπεια τα φρούτα που τελευταία εμφανίστηκαν με κουπόνια κι εκπτωτικές κάρτες, σας υποσχόμαστε ότι θα κοπούν πριν ωριμάσουν.
Παραβίαση της δεοντολογικής άσκησης της ιατρικής δε θα ανεχθούμε.
Άλλωστε στη βάση αυτή ζητούμε οι ιατρικές εταιρίες να συνεχίσουν να ανήκουν κατά το 51% σε γιατρούς.
Στη βάση αυτή αντιταχθήκαμε στις ύπουλες πρακτικές Αβραμόπουλου, στη βάση αυτή συγχαρήκαμε την κ. Ξενογιαννακοπούλου, στη βάση αυτή ζητήσαμε από το σύλλογο μας να κινηθεί κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Τώρα περιμένουμε από τον κ. Λοβέρδο να τηρήσει την υπόσχεση του για εξαίρεση του κλάδου με Π.Δ.
Όπως αντιλαμβάνεστε στα ήδη πολλά προβλήματα του κλάδου με τους χαμηλούς μισθούς στο ΕΣΥ, με τους απολυμένους συμβασιούχους του ΙΚΑ, με τις αυθαίρετες συμπεριφορές στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τα καινούργια που προστέθηκαν δημιουργούν το περιβάλλον και τις συνθήκες για συνολική διαβούλευση.
Το οικονομικό κόστος της κρίσης είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουμε, θέλουμε όμως και θα ζητήσουμε ως αντιπαροχή ένα καθαρό θεσμικά και τίμιο περιβάλλον ελεύθερης δράσης.
Νέες θεσμικές ρυθμίσεις που θα απαντούν στα θεμελιώδη προβλήματα του κλάδου.
Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη βάση μπορούμε να πείσουμε γιατί όλα τα παραπάνω δεν εξυπηρετούν μόνο τον ιατρικό κόσμο, εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας.
Πιστεύουμε ότι συλλογική εκπροσώπηση επιστημόνων με λίστα συνδικαλιστικών διεκδικήσεων του περασμένου αιώνα, ήταν, είναι και θα είναι ατελέσφορη.
Δεν μπορεί ο ΠΙΣ να προσέρχεται σε διάλογο το 2011 με 22 αιτήματα εκ των οποίων τα 14 να απαιτούν περισσότερα χρήματα και 22ος να ζητούμε να ενταχθούν οι γιατροί στα βαρέα και ανθυγιεινά. Γελοιοποιούμαστε και χάνουμε το δίκιο μας.
Ένα δίκαιο που έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί από την εποχή των παχιών αγελάδων να μην το διεκδικούμε πολύ σοβαρά. Όταν το 1993 οι συντάξεις των γιατρών πήγαν στο 900€, οι σύλλογοι κοιμόντουσαν. Κι όταν το 2008 με την ενοποίηση του ΤΣΑΥ δήμευσαν ουσιαστικά την περιουσία μας, οι σύλλογοι περιορίστηκαν σε τυπικές διαδικασίες. Με ποια λογική και ποιο ηθικό δικαίωμα, κυβέρνηση και μάλιστα με ιδεολογία ελεύθερη έβαλε χέρι σε ταμείο που δεν χρηματοδοτεί; Τότε καίτοι πρόεδρος των γιατρών της ΝΔ είχα ζητήσει την παραπομπή των γιατρών βουλευτών στα πειθαρχικά, εφόσον ψήφιζαν την κατάργηση του ΤΣΑΥ και δεν διεκδίκησα την ψήφο σας όταν δεν ακούστηκα.
Αύριο αν έχουμε τη διοίκηση του συλλόγου θα δουλέψουμε για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, και θα διεκδικήσουμε την περιουσία του ΤΣΑΥ κάτι που οι φίλοι μας και συνασφαλισμένοι δικηγόροι κάνουν τη συγχώνευση των ταμείων.
Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να είναι από τα θέματα που χρονικά θα έχει προτεραιότητα αλλά δεσμευόμαστε απόλυτα ότι θα το κάνουμε.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά.
Δεν πιστεύω στη συγκεντρωτική δράση του προέδρου και δε θα λειτουργήσω έτσι. Ένα καλά συντονισμένο ΔΣ με σαφείς ατομικές αρμοδιότητες θα χειρίζεται τα κοινά μας. Αντιπαθώ τον τίτλο του συνδικαλιστή  και δεν θα τον υπηρετήσω. Οφείλουμε να εκφραζόμαστε ως γιατροί και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της επιστήμης μας. Για κάποιους μελλοντολόγους που από τώρα με τοποθετούν σε βουλευτικά έδρανα, θα ομολογήσω ότι μου ζητήθηκε δύο φορές στο παρελθόν. Αλλά μου αρέσει η πλαστική χειρουργική και μου αρέσουν και τα δύσκολα.
Κι ήταν δύσκολο η ΝΙΚΙ να φτιαχτεί, να εμπλουτιστεί και να γίνει ΕΝΟΣΥ-ΝΙΚΙ να σπάσει τη χρονιότητα των κομματικών παρατάξεων και σήμερα να προσβλέπει με αισιοδοξία σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, για να βρει τα πραγματικά δύσκολα από την 1η Ιουνίου.
Σας ευχαριστώ που μας στηρίζετε και συμμετέχετε.
Προσπαθήστε μαζί μας μέχρι τις εκλογές και σταθείτε στο πλευρό μας μετά .

Δεν υπάρχουν σχόλια: