Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Το νέο νομοσχέδιο για την υγεία ταφόπλακα του ιδιωτικού ιατρείου

Με το νέο νομοσχέδιο που το υπουργείο υγείας, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, επιχειρείται  να μπει μια τάξη στη δημόσια υγεία, τα νοσοκομεία, καθώς και να θεσπιστούν  νέα δεδομένα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας.
Δυστυχώς το νομοσχέδιο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει αποδιαρθρώνει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την προβληματική λειτουργία του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και την ανυπαρξία οργανωμένης  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δείχνοντας τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί το εθνικό σύστημα υγείας.
Αναμένεται νομοτελειακά ότι με τις ρυθμίσεις αυτού του σχεδίου νόμου, η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας θα δυσχεράνει, την επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών θα αυξηθεί, η παροχή υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών θα συρρικνωθεί δραματικά, προς όφελος των επιχειρησιακών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί απαξιώνονται ακόμα περισσότερο.
Στο δεύτερο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «σύσταση εθνικού οργανισμού παροχών υπηρεσιών υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εντάσσονται σε αυτόν τον οργανισμό οι κλάδοι υγείας του Ο.Π.Α.Δ., του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ με τις μονάδες του, τον Ο.Γ.Α., τον Ο.Α.Ε.Ε., ως προς τις παροχές το σε είδος, και τον Οίκο του Ναύτη.
Σύμφωνα δε με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, όπως αναφέρεται στη σελίδα 42 «η κυβέρνηση επεκτείνει τη χρήση του συστήματος προκαθορισμένης - ανά επίσκεψη και με ανώτατο όριο- αμοιβής, που χρησιμοποιείται σήμερα από τον Ο.Α.Ε.Ε. σε όλες τις συμβάσεις μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των γιατρών με τους οποίους αυτά συμβάλλονται»1. Το νέο σύστημα πληρωμών θα αρχίσει για κάθε νέα σύμβαση που πρόκειται να ανανεωθεί το 2011 και για όλες τις συμβάσεις από το 2012. Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν ιδιώτες γιατροί που θα συμβάλλονται με τον νέο οργανισμό ( σύμφωνα με τις ανάγκες του για παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασφαλισμένους του ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.) θα μπορούν να έχουν σύμβαση με τον οργανισμό και η αμοιβή τους θα είναι ανάλογη με τις αμοιβές που ισχύουν στον Ο.Α.Ε.Ε. σήμερα των  500- 700 ευρώ. Οι γιατροί του Ι.Κ.Α. και των άλλων οργανισμών που εντάσσονται στο σύστημα θα συνεχίσουν να υπηρετούν εφόσον οι συμβάσεις τους είναι αορίστου χρόνου, με τους όρους και συνθήκες εργασίας που υπηρετούν έως σήμερα, αλλά δίδεται η δυνατότητα μετακίνησης των γιατρών στα πλαίσια της περιφέρειας!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Πιο ιδιωτικό ιατρείο θα μπορέσει να λειτουργήσει με 700 €, καθώς καθημερινά οι ασθενείς που προσέρχονται στα ιατρεία μας και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ολοένα και λιγοστεύουν. Μήπως ο στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ιδιωτικών ιατρείων και οι γιατροί να αναγκαστούν να εργάζονται με μισθό σε επιχειρηματίες οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο θα μπορούν να συμβάλλονται με τον οργανισμό( άρθρο 29 παράγραφος 9).
Πρέπει λοιπόν όλοι να αντιδράσουμε με τις δυνάμεις που ο καθένας διαθέτει ώστε το νομοσχέδιο αυτό να μην γίνει νόμος του κράτους γιατί τότε η εξαθλίωση του ιδιώτη γιατρού θα είναι βέβαιη.
Με δράσεις όπως, αποχή από τις επιτροπές αναπήρων, μη χορήγηση γνωματεύσεων για κρατική χρήση, ακόμη και συνταγογράφηση σε απλό χαρτί αντί του βιβλιαρίου ασθενείας να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Πρέπει λοιπόν όλοι να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση και όχι σε εφησυχασμό ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν ειπωθεί τα ίδια πράγματα και τελικά δεν έγινε τίποτε. Ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβέρνηση θα μας υπολογίσουν εάν όλοι μαζί διαμαρτυρηθούμε με άσπρες μπλούζες έξω από τη βουλή στην Αθήνα και έξω από δημόσια κτίρια στις πρωτεύουσες των νομών ανά την Ελλάδα.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είναι μπροστάρης στο αγώνα μας αλλά δυστυχώς χλιαρά παρακολουθεί χλιαρά τις αντιδράσεις των γιατρών.

Νίκος Νίτσας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
 
1. Government extends the use of capitation payment of physician, currently used by OAEE, to all contracts between social security funds and the doctors they contract. The new payment mechanism starts for each new contract renewed in 2011 and for all contracts from 2012. It defines a minimum number of patients per doctor, on the basis of the experience of other EU Member States.

Ιατρικά κέντρα που δεν θα ανήκουν αποκλειστικά σε γιατρούς!


Το όνειρο του Δημήτρη Αβραμόπουλου που μέσα σε μία νύχτα προσπάθησε να γίνει πραγματικότητα, αλλά δεν έγινε μετά την αντίδραση του ιατρικού κόσμου, προσπαθεί να υλοποιήσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας στο νομοσχέδιο των κλειστών επαγγελμάτων.

Στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα να ιδρύονται ιατρικά κέντρα των οποίων η μετοχική πλειοψηφία ΔΕΝ θα ανήκει σε γιατρούς.

Καλούμε όλους τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κλείσει άλλη μια κεκρόπορτα προς την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας, στην οποία είμαστε αντίθετοι, με μία ρύθμιση που δεν υπαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία, το μνημόνιο και την κοινή λογική.

Νίκος Νίτσας
Οφθαλμίατρος

ΟΠΑΔ

Πριν από δύο μήνες ο υπουργός Υγείας, με το γνωστό μελοδραματικό όσο και πομπώδες ύφος του, υποσχέθηκε κατ’ επανάληψη ότι ο Ο.Π.Α.Δ. θα εξοφλήσει άμεσα όλες τις υποχρεώσεις του 2010.
Μέχρι σήμερα δεν το έκανε.
Δεν θέλουμε πάλι υποσχέσεις.
Δεν θέλουμε προνόμια και προστασία.
Απαιτούμε ρητές  και σαφείς δεσμεύσεις,  που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπή αμοιβή για κάθε επίσκεψη και ιατρική πράξη.

Δημήτρης Τσάμης

ΙΚΑ

Ι.Κ.Α.

Ίδρυση 
1934, Παναγής Τσαλδάρης (Δεξιός πολιτικός)

Υποχρεωτική ασφάλιση
1937, Ιωάννης Μεταξάς (Δικτάτωρ)

Διάλυση
2011, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος (Σοσιαλιστές)

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΑΝΙΚΕΤΟΚΟΥΜΠΑ

Του Θανάση Εξαδάκτυλου

Με τα ΜΑΤ επέλεξε να προϋπαντήσει τους γιατρούς στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας ο Λοβέρδος. Αυτήν την εικόνα την είδαμε πρώτη φορά. Αν ο πανεπιστημιακός Υπουργός χρειάζεται ρόπαλα, κράνη και ασπίδες για να μιλήσει με τους γιατρούς, ποιος θα του κάνει δώρο μια πένα να υπογράψει την παραίτηση του;

Είναι ο δεύτερος λάτρης των μανικετόκουμπων που επιμένει σε ρυθμίσεις που καταστρέφουν την επιστημονική και οικονομικά μεσαία τάξη (φαρμακοποιοί, γιατροί) και όλως περιέργως ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ο προηγούμενος τουλάχιστον τα έκανε νύχτα (στις 2/10/09)…

Μια Μαριλίζα κι έναν Νικήτα θα έχουμε να θυμόμαστε…