Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Συμμετοχή στο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις

Του Δημήτρη Τσάμη – Επικεφαλής του σχήματος Ενότητα-Συνεργασία-Ν.Ι.ΚΙ. του ψηφοδελτίου για τον ΠΙΣ

Σε περιόδους καμπής όπως αυτή που βιώνουμε, δίνεται η ευκαιρία να διαμορφωθούν ρυθμίσεις και πλαίσια λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων με ρεαλισμό και νηφαλιότητα χωρίς εγωισμούς ούτε ψευδαισθήσεις. Η αποστολή των ιατρικών συλλόγων και ασφαλώς του πανελληνίου Ιατρικού συλλόγου είναι να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για όλους τους ιατρούς και με περιεχόμενο τέτοιο που να ανταποκρίνονται στο κοινό τόπο των αναγκών τους. Αρκετά πια με τις μεγαλοστομίες, τις συνδικαλιστικές υπερβολές και τις ποτ-πουρί διεκδικήσεις, που δεν οδηγούν πουθενά.

Σήμερα το Υπουργείο επιδιώκει – όπως πάντα επεδίωκαν οι Υπουργοί Υγείας – να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή να ξοδεύουν λίγα, να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι, να μη φωνάζουν οι ιατροί και να διατηρούν «καλές σχέσεις» με τους μεγαλεμπόρους της υγείας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εξίσωση αυτή είναι αδύνατη και στο τέλος θα την πληρώσει ο πιο αδύναμος.

Οι διάφορες ιατρικές ειδικότητες έχουν διαφορετικά δεδομένα όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, τον απαιτούμενο χρόνο εξέτασης, το ύψος της επένδυσης κάθε ιατρείου κ.λ.π. Κατά συνέπεια η αμοιβή της ( πραγματικής εννοείται κι όχι συνταγογραφικής ) επίσκεψης θα έπρεπε να μην είναι ενιαία σε όλες τις ειδικότητες.

Επίσης πρέπει να αναγνωρισθεί σε κάθε ιατρό το δικαίωμα να αποτιμά και να θέτει στην κρίση των ασθενών του το ύψος της αμοιβής του. Επιπλέον κάθε ταμείο δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται σ’ αυτή την πολυπλοκότητα ούτε να εγγυάται εισόδημα για όλους τους ιατρούς , οι οποίοι άλλωστε είναι πολυάριθμοι και χρόνο με το χρόνο γίνονται περισσότεροι.

Οι προτάσεις – διεκδικήσεις μας θα είναι παραδεκτές και γόνιμες εφ όσον ενσωματώνουν τα παραπάνω και στοχεύουν σε σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση-πλαίσιο, η οποία δεν θα μετατρέπει τον κάθε γιατρό σε υπάλληλο αλλά θα δίνει σε όλους ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριότητας και ανάδειξης.

Αυτό σημαίνει καθορισμό ελάχιστης αμοιβής για την επίσκεψη, η οποία θα καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα στον ασφαλισμένο με την υποβολή της Α.Π.Υ που έχει εκδώσει ο ιατρός του.

Ο ιατρός θα εισπράττει από τον ασθενή την αμοιβή της επίσκεψης όπως ο ίδιος έχει καθορίσει και θα καταγράφει την επίσκεψη , τη συνταγογραφία και τις εξετάσεις σε ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο θα είναι συνδεδεμένοι υποχρεωτικά όλοι οι γιατροί.

Με αυτό το πλαίσιο πρότασης μπορεί η εκπροσώπηση μας να πάρει μέρος στο διάλογο στο Υπουργείο Υγείας.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής η απουσία μας από τον διάλογο μας απομακρύνει από κάθε δυνατότητα παρέμβασης και μας εγκλωβίζει στη περιθωριακή λογική των ανούσιων κραυγών.