Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Του Δημήτρη Τσάμη - Βιοπαθολόγου

Ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού και εκπροσώπησης. Η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το μέλλον αβέβαιο. Δεν επιτρέπει εγωισμούς ούτε ανέχεται ιδιοτέλειες κι εμμονές. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και μεγαλοστομίες ούτε με αδράνεια και μοναχικές επιλογές.

Οι διεκδικήσεις και η δραστηριότητα μας θα είναι άτοπες και αναποτελεσματικές αν δεν είναι ολοκληρωμένες, συντονισμένες, σταθερές και ενιαίες πανελληνίως.

Ο κλάδος οδηγείται ενώπιον τετελεσμένων παρά την «αγωνιστική» αλλά ουσιαστικά αδρανή και χωρίς προοπτική στάση των τελευταίων μηνών. Με διασπασμένη εκπροσώπηση και προβολή συνοθυλεύματος θέσεων και προτάσεων δεν υπάρχει ελπίδα. Οι προτάσεις μας ή θα είναι θεσμικές και τεκμηριωμένες ή θα πέφτουν στο κενό χωρίς να παράγουν αποτελέσματα.. Θα πρέπει να βλέπουν μακρύτερα από τον ατομικό μας ορίζοντα και να δημιουργούν ερείσματα και προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος.

Σήμερα, οι αποκλειστικά ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί είναι στη δυσμενέστερη θέση απ’ όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους. Στερούνται κάθε προστασίας και κάθε πλεονεκτήματος – μικρού ή μεγάλου – των υπολοίπων, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία συντονισμού και συνεννόησης.

Αυτό το πρόβλημα έρχονται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματικές ενώσεις ανά ειδικότητα που «ζωντανεύουν» στη Θεσσαλονίκη και σ΄ όλη τη χώρα. Είναι όμως ανάγκη να συντονιστούμε πανελλαδικά αλλά και με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επιστημονικά και επαγγελματικά δίκτυα και ενώσεις ώστε να κατοχυρώσουμε τα βασικά αυτονόητα δικαιώματα μας (εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά). Ο ρόλος των επαγγελματικών ενώσεων καθίσταται κάθε μέρα και πιο σημαντικός και πιστεύω ότι η συμμετοχή μας είναι πλέον υποχρεωτική. Οι ενώσεις δεν είναι χαριτωμένα μοναχικά αγριολούλουδα αλλά ρίζες ενός καινούργιου δένδρου που θα φουντώσει με τη συμμετοχή μας.

Παράλληλα ο σύλλογος μας διανύει – δυστυχώς - μια από τις χειρότερες και δυσκολότερες περιόδους του. Εντυπωσιοθηρία, συγκεντρωτισμός, προφάσεις , αδιαφάνεια συνιστούν ένα φθοροποιό μίγμα.

Η κυρίαρχη αντίληψη που οδήγησε σιγά-σιγά στα παραπάνω είναι πλέον εκτός εποχής. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση αναδείχθηκαν όλα τόσο σαφώς ώστε οδήγησαν σε περαιτέρω απαξίωση.

Δεν είναι εύκολες ούτε ευχάριστες αυτές οι διαπιστώσεις. Ιδιαίτερα για κάποιον που συμμετείχε και διατηρεί την ελπίδα ότι μπορούμε να χαράξουμε καλύτερη πορεία. Στο κάτω-κάτω ουδείς αλάνθαστος ή ανεύθυνος. Μόνο που παντού και πάντα υπάρχει ουσιώδης διαβάθμιση των ευθυνών. Αν υπάρχει έστω κι ένας ικανοποιημένος από τη σημερινή διαδρομή, λυπάμαι που αδυνατώ να συμφωνήσω. Χρειαζόμαστε ειλικρινή αυτοκριτική, βαθιές αλλαγές στην νοοτροπία μας , τη λειτουργία , τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του συλλόγου μας ώστε να ανακτήσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα, τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα.