Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΚΑ

Tου Νίκου Νίτσα - Οφθαλμιατρου

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/EG_26_2011.pdf

Με την εγκύκλιο του το ΙΚΑ αποδεικνύει τις πραγματικές του προθέσεις. Αρχικά για να καταστείλει την απεργία των γιατρών μοίρασε αφειδώς επισκέψεις 20 € σε ιδιώτες γιατρούς, τις οποίες δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει λόγω του μεγάλου κόστους. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος της επίσκεψης σε γιατρό του ΙΚΑ είναι περίπου 1,35€ ανά επίσκεψη στα ιατρεία του ΙΚΑ. Τώρα βάζει όριο, αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Τί θα γίνει με τον 81 ασθενή(ή 51 για τους γιατρούς του ΙΚΑ); Δεν μας επιτρέπει ούτε έναν να δούμε επιπλέον καθώς θα θεωρείται ιδιωτική πελατεία. "Ελάτε γρήγορα τρέξτε έχουμε δεί 79 και πρέπει να προλάβετε" λέει η γραμματέας του γιατρού, σε υπερήλικα ασθενή του ΙΚΑ που θέλει φάρμακα. Φαντάζεστε την ντροπή που θα νοιώσει ο 81ος που μπαίνει στο γιατρό και αυτός τον διώχνει; Φαντάζεστε τι ψωμί δίνουμε στους Αυτιάδες κλπ; Πάλι ο γιατρός θα φταίει για την ταλαιπωρία του ασθενούς!
Το καρότο συνάδελφοι είναι η πρόσβαση στο συνταγολόγιο του ΙΚΑ που πότε δεν είχαν οι περισσότεροι. Και μετά το καρότο το μαστίγιο. Επίσκεψη 16€ καθαρά. Αλήθεια πόσοι από εμάς έπαιρναν από ασθενείς του ΙΚΑ στο ιατρείο μας 16€; Πόσοι από μας είχαμε ωράριο στο ιατρείο μας που τώρα μας ζητούν; Γιατί ζητούν να ενημερώνονται 1 μήνα πριν την αποχώρηση του γιατρού από το σύστημα; Έτσι λοιπόν αφού τα ραντεβού στο ιατρείο θα κλείνονται από το 184 και για 1 μήνα μετά, βάζουμε και άλλο αφεντικό στο κεφάλι μας, στο χώρο μας, στην αξιοπρέπεια μας που είναι το ιατρείο μας. Πήγα και δεν τον βρήκα θα μας καταγγέλλουν αργότερα.
Το μόνο καλό που κάνει η εγκύκλιος είναι ότι μετά τις 15/4/2011 θα ξέρουμε πόσοι από μας είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν το νέο σύστημα εξαθλίωσης του ιδιώτη γιατρού. Υποχρέωση του καθενός από μας είναι να πείσουμε όσους περισσότερους μπορούμε να μην βλέπουν το δέντρο της πρόσκαιρης χαράς, αλλά να σκεφτούν το δάσος που είναι η μετατροπή των ιδιωτικών μας ιατρείων σε παραρτήματα του ΙΚΑ με μισθό τύπου ΟΑΕΕ με όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.
Η μόνη λύση είναι να τους δώσουμε από τώρα να καταλάβουν ότι δεν «τσιμπάμε» και να νοιώσουν ότι πρέπει να ξανασκεφτούν την όλη δομή του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τις αμοιβές μας για να έχουν γιατρούς. Από τώρα!! Πριν είναι αργά.