Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΘ

Θεσσαλονίκη, 15 Φεβ. 11

Προς

Πρόεδρο του ΙΣΘ

Κύριε Πρόεδρε:

Οι ιατροί της Θεσσαλονίκης που σήμερα συναντηθήκαμε στην παρουσίαση του σχήματος Ενότητα-Συνεργασία-Νέα Ιατρική ΚΙνηση, ομόφωνα αποδεχτήκαμε το συνημμένο ψήφισμα, το οποίο σας παρακαλούμε να υιοθετήσετε, και δια του ΙΣΘ να αποστείλετε στα 300 μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου με ατομικές επιστολές.

Σας καλούμε ακόμη να συγκαλέσετε γενική συνέλευση του Συλλόγου για συζήτηση επί του πολύ-νομοσχεδίου για την υγεία και επί του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στη διάθεση σας για περαιτέρω ενέργειες επί του θέματος.

Για τη Νέα Ιατρική ΚΙνηση

Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ.Κ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

Τις ημέρες αυτές στα πλαίσια του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα κληθείτε να ψηφίσετε την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ποσοστό 51% των ιατρών στα εργαστήρια και τις εταιρίες παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Η κατάργηση αυτή, που δεν υπαγορεύεται από κανένα κανονισμό της Ε.Ε., ούτε από τις επιταγές του μνημονίου, πρακτικά σημαίνει την κατάργηση της ιατρικής δεοντολογίας για αυτούς που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της διάταξης αυτής, καθώς η δεοντολογία δεσμεύει μόνο ιατρούς. Οι επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης στους ασθενείς είναι προφανείς.

Η ιστορία της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι εξαιρετικά ύποπτη καθώς επιχειρήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2008 να επέλθει με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Δ. Αβραμόπουλου η οποία υπό την κατακραυγή του ιατρικού κόσμου δεν τελεσφόρησε, για να υπογραφεί τελικά λάθρα στις 2 Οκτωβρίου 2009 από τον ίδιο υπουργό την Παρασκευή πριν τις εκλογές της 4ης Οκτ 2009 και να καταργηθεί λίγες ημέρες μετά με γενναία και ορθολογική απόφαση της τότε υπουργού υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Αισθανόμαστε ότι η υπόθεση όζει και σας καλούμε να εξαιρέσετε τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρίες από το άρθρο 2 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, καθώς η συμπερίληψη τους δια της μη αναφοράς είναι περιττή και ύποπτη.

Οι ιατροί-βουλευτές που θα κληθείτε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο ως έχει, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι ως ιατροί δεσμεύεστε από την ιατρική δεοντολογία, και ότι ο ιατρικός κόσμος διατηρεί το δικαίωμα του για την εφαρμογή της.

Ενότητα – Συνεργασία – Νέα Ιατρική ΚΙνηση

ΒΑΒΕΛ

Του Θανάση Εξαδάκτυλου - Υποψήφιου Προέδρου του ΙΣΘ

Στην πρόσκληση του Υπουργού Υγείας για διάλογο επί του πολυ-νομοσχεδίου, έδωσε το παρόν ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, αποδυναμωμένος, μαζί με εκπροσώπους διαφόρων ιατρικών συντεχνιών (η λέξη συντεχνία εδώ χρησιμοποιείται με την απόλυτα κυριολεκτική της έννοια), δηλαδή τους εκπροσώπους των εργαστηρίων, τους διευθυντές του ΕΣΥ, τους εκπροσώπους των γενικών γιατρών και με την απουσία των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Ταυτόχρονα, όσοι δε συμμετείχαν, προχώρησαν σε καταγγελία τους συμμετέχοντες ως "εφιάλτες" και την ίδια στιγμή ο εκλεγμένος με τον Συνασπισμό στο Δ.Σ. του ΠΙΣ κύριος Βαρνάβας, απέσυρε τη στήριξη του προς τον πρόεδρο του ΠΙΣ.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρά τις όσες διαβεβαιώσεις, για τους γιατρούς δεν ελήφθει καμμία μέριμνα σε αντίθεση με όσα ευνοικά ρυθμίστηκαν για τους δικηγόρους και τους φαρμακοποιούς.

Έχω την αίσθηση ότι η πολυγλωσσία μας και η μη συμμετοχή στο διάλογο, θα οδηγήσει τον κλάδο σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκώμενα. Είναι βεβαίως αντιληπτό ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, σκέψεις, επιδιώξεις και σχεδιασμοί αλλά σε κάθε περίπτωση η ενιαία έκφραση και εκπροσώπηση του κλάδου, είναι απαραίτητη για την επιτυχή προώθηση των θέσεων μας και διεκδίκηση των δικαίων μας.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Ι.ΚΙ. μέχρι να γίνουν οι εκλογές στον ΙΣΘ, τις προτάσεις της της αποστέλλει σε κάθε αρμόδιο δια του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΘ.

Ελπίζουμε το προφανές της παραπάνω σκέψης να το ακολουθήσουν όλοι οι εκπρόσωποι μας.